Inspirerende retorikk-kurs

Av Arne Jæger | 2014-01-15 12:57

IMG_7609

LO i Bergen og Omland arrangerte fredag 7. februar et gratis lynkurs i retorikk for arbeiderbevegelsen, med tittelen «Virksomme Ord». Jonas Bals fra Fellesforbundet og Trygve Svensson, stipendiat i retorikk ved Universitetet i Bergen, dro de rundt 30 deltakerne på en rask, men innholdsrik tur gjennom skogen av språklige virkemidler som kan hjelpe oss til bedre å formidle budskapet vårt.

Fra Aristoteles’ trehodede huskeliste for talere, ethos (troverdighet), pathos (følelser) og logos (fakta) ble parallellene trukket opp til vår tid, og det ble brukt eksempler både fra dagens nyhetsbilde og berømte taler. Deltakerne løste gruppeoppgaver og fremførte resultatet for forsamlingen. Det ble lagt vekt på bl.a. betydningen av å bruke en velformulert historie som virkemiddel i et innlegg, og å være tydelig på hvilke roller som skal spilles og hvordan de påvirker tilhøreren.

Hovedinnvendingen fra deltakerne etter endt kurs var at man gjerne skulle ha brukt lengre tid på dette temaet, så det er ikke utenkelig at LO i Bergen tar opp igjen dette populære temaet ved en annen korsvei.


IMG_7612