La Bheki bli i Norge!

Av Arne Jæger | 2019-12-30 19:40

Skjermbilde bheki BA
(bilde klippet fra BAs hjemmeside)

LO i Bergen og Omland ved leder, har i dag følgende på trykk i Bergensavisen:

La Bheki bli i Norge!

LO i Bergen og Omland støtter byrådspolitikernes uttalelser om Bheki-saken. Bheki Dlaminis, demokratiforkjemperen kan bli deportert fra Norge. Fristen for utsendelse er nå utsatt til februar.

Han må få bli i Norge til saken er avgjort i retten. Han må få prøvd saken sin i retten. Det er en grunnleggende rett i rettsstaten vår.

Bheki har flyktet fra eSwatini. Han har vært fengslet fra 2010-2014 som leder av eSwatinis «AUF» og ble utsatt for tortur. I fare for fortsatt forfølgelse flyktet han til Sør-Afrika hvor han oppholdt seg ulovlig - og ulovlig fikk et sørafrikansk pass - før han kom til Bergen under programmet Student at Risk i 2015. Da Bheki avsluttet studiene ved UiB i juni 2017 var det klart at han ikke kunne dra tilbake til eSwatini. Dro han til Sør-Afrika med falske papirer risikerte han fengsel og fryktet tilbakesending til eSwatini.

Han søkte derfor asyl i Norge i juni 2017. Asylsøknaden ble avslått først av UDI og – etter to og et halvt år og like før julehelgen – av UNE, med utsendelsesdato 31 desember. Begrunnelsen var at de ikke tror at det sørafrikanske passet er falskt og mener han kan reise dit. Bheki har samarbeidet med norske myndigheter for å få etablert at det sør-afrikanske passet er uekte.

Han kan ikke klandres for mangelen på respons fra sørafrikanske myndigheter. Han har også tilbudt å ta en DNA-test med sin mor for å bekrefte statsborgerskapet i Swaziland, men dette er avvist av norske myndigheter. Saken er anket inn for domstolene, men Bheki har fått avslag på søknaden om utsatt utsendelse. Vi støtter Bheki Dlaminis asylsøknad.

Han har flyktet fra politisk forfølgelse i eSwatini og i den nåværende politiske situasjonen risikerer han enda mer alvorlig forfølgelse hvis an returneres. Asylsaken må domstolen få avgjøre.

Bheki må få bli i Norge til saken er avgjort i rettsapparatet!

Politiske situasjonen i eSwatini er at politiske aktivistene trues til taushet. fremtredende personer som ytrer kritikk for kongens maktmisbruk blir straffet. Det er forbudt med politiske partier i Swaziland.

Bheki har aktiv relasjon til fagbevegelsen og i eSwatini, både LO / TUCOSWA og flere forbund som for eksempel det største NTL/NAPSAWU. Han har er en kjent demokratiforkjemper i hjemlandet, men så lenge partiene står på terrorlisten vil han bli møtt med fengsling om Norge nå returnerer han til eSwatini.

 

 
Her er lenken til Bergensavisen:
www.ba.no/debatt/meninger/debatt/la-bheki-bli-i-norge/o/5-8-1204843

lese mer om faglige rettigheter i eSwatini?
www.lo.no/hva-vi-mener/internasjonalt/nyheter-internasjonalt/eswatini--opposisjonen-trues-til-taushet/